image.privatno-obezbedjenje

 Rec autora :

Vazno upozorenje

     Samo zvanicna obuka sluzbenika obezbedjenja, uradjena od strane kvalifikovanih I iskusnih instruktora, omogucava koristenje prezentiranog znanja  tehnika u fizicko tehnickom obezbedjenju. Sam autor se ogradjuje od svake odgovornosti ukoliko se primjenjuje prezentirano znanje i tehnike od strane sluzbenika obezbedjenja bez zvanicne obuke ili sa materijalom koji nije adaptiran. Samo kvalifikovani i iskusni instruktori znaju kako pravilno obuciti sluzbenika obezbedjenja.

     Znanje steceno iz ovog prirucnika, zvanicnom obukom, sluzbenik obezbedjenja  treba da postavi u svoje operativno okruzenje uz postovanje zakona Republike Srbije.

Svaki vid reprodukcije dela ili celog prirucnika je zabranjen po zakonu o autorskom pravu.

 

Zasto ovaj prirucnk ?

U ovom momentu ne postoji jos uvek nikakva zvanicna odluka koja definise sta jedan sluzbenik obezbedjenja treba da zna ili kako treba da bude obucen da bi se bavio tako ozbiljnim zanimanjem. Sama obuka sluzbenika obezbedjenja je prepustena preduzecima FTO i njihovoj viziji kako njihov sluzbenik treba da je obucen.

Ovaj prirucnik je nastao na ideji da se samim sluzbenicima obezbedjenja predoci kojim znanjem su « naoruzane » njihove kolege u pojedinim zemljama EU. Inace, sam autor ove knjige ima dugogodisnje iskustvo i znanje steceno u sektoru FTO u Francuskoj, gde je stekao diplôme SSIAP 1,SSIAP 2 i SSIAP 3. Diploma SSIAP 3 omogucava autoru da bude predavac prilikom obuke sluzbenika privatnog obezbedjenja. Francuska je zemlja koja prati u korak tendencije vezane za privatno obezbedjenje koje definise EU. Zato, vremenom, mozemo ocekivati da se slicno znanje, zvanicno kroz obuku, pocne primenjivati i u Republici Srbiji.

Ponavljam, ovaj prirucnik ima informativni karakter i niukom slucaju ne zamenjuje obuku sa teoretskim i prakticnim vezbama.

Da li ovaj prirucnik moze da vam pomogne ?

                Naravno, ali sve zavisi od vaseg pristupa poslu. Vi kao sluzbenik FTO moze da kaze ili kako nista nije regulisano i da budete zadovoljni obukom koju ste dobili od strane preduzeca koje vas je angazovalo ili da kao pravi profesionalac kazete kako je svako novo znanje vezano za FTO dobrodoslo I samim tim, da kao sluzbenik obezbedjenja postajete efikasniji i dobijate na vrednosti.

                Pojedine informacije koje budete procitali sigurno vec znate ali pojedine informacije koje su vam nove, mogu da vam pomognu u svakodnevnom izvrsavanju vasih radnih obaveza. Pojedina objasnjenja i informacije mogu da promene vasu sliku o nivou vaznosti nekog problema sto vam moze i te kako pomoci u donosenju pravilne odluke. U poslu u kojem i banalan problem sa pogresnom reakcijom moze da ima katastrofalne posledice, je jako bitno imati i vladati potrebnim znanjem.

 

     Autor: Stefanovic Sacha

     Telechargement

 

 

     *Zabranjeno je koristenje ovog dokumenta u komercijalne svrhe. Za koristenje celog dokumenta ili njegovog dela potrebna je traziti autorizaciju od strane autora.

     Putem kontakt formulara dobili smo jedno "cudno" pitanje. Cudno smo stavili pod navodnicima jer nije cudno nego je pitanje logicno samo sto dotice mali broj osoba. A znate kako je, cim je u pitanju mali broj ljudi obicno im zakacimo pridev zaboravljeni. A u tom slucaju naci odgovor je hod po trnju, pa i gore.

     Pitanje je glasilo: "Prema Zakonu, oslobodjen sam obuke, ali moram da polazem ispit (?!). S bzirom da mi je potrebna pomoc za pripremu ispita za Licencu, da li mozete da mi javite ko bi mogao da mi po skracenom postupku pruzi pomoc za polaganje ispita."

    Ako pogledamo Clan 12 Zakona o Privatnom obezbedjenju mozemo videti stav:

    "Izuzetno, licu koje ima odgovarajući stepen i vrstu stručnog obrazovanja i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima ovlašćenog policijskog službenika, bezbednosno-obaveštajnim poslovima, poslovima profesionalnog pripadnika Vojske Srbije i poslovima izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija, izdaje se licenca ukoliko ispunjava uslove iz stava 1. tač. 1)-5) i tačka 8) ovog člana."

     Znaci obuka nije obavezna ali jeste polaganje strucnog ispita !? Ideja da se prizna skolovanje i radno iskustvo osobama iz gore spomenutog stava je dobra i logicna ali su se te osobe takodje nasle u situaciji da treba da polazu strucni ispit bez ikakve pripreme sto je ipak nemoguca misija.

     Mi smo se obratili svim akreditovanim centrima e-mailom sa pitanjem da li su predvideli tu mogucnost to jest skraceno predavanje i pripremu za polaganje strucnog ispita za osobe koje nisu obavezne da zavrse odgovarajucu obuku.

     Vecina akreditovanih centara nam nisu odgovorili, da li ne citaju e-mailove ili je u pitanju nesto drugo, nije nam poznato.

     Odgovore koje smo dobili bili su ili pozitivni ili negativni: 

     - Pojedini akreditovani centri su nam odgovorili da nisu prdvidili ovaj vid predavanja i da nemaju u planu tu mogucnost. Da ne bi stvarali zabunu, imena tih centara ne cemo navoditi.

     - Ostali akreditovani centri, koji su nam odgovorili, bili su mnogo prakticniji i nisu zaboravili ovu malobrojnu grupu.

     Dakle, navescemo vam samo akreditovane centre koji su nam pozitivno odgovorili i kojima se lica koja su oslobodjena od obuke mogu obratiti za pomoc da ih po skracenom postupku pripreme za polaganje strucnog ispita:

     CЕNТАR ZА ОBUKU-KRIМINОLОŠKА АKАDЕМIЈА - T. Bunar 41 BEOGRAD -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

     DОО PАТRОL PLUS - Brigаdirа Ristidа 15, ZRENJANIN -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

     CЕN.ZА АNАL.RIZ.I UPRАV.KRIZАМА "CАRUK", - Тоšin Bunаr 143, BEOGRAD -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

     PRIVАТNА BЕZBЕDNОSТ, Kаplаrа М.Gаvridа 1, - BEOGRAD -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  - Klikom na ove veze dobit cete sledece dokumente: "Orjentacioni sadrzaj seminara" , "Strucna pomoc" i formular: "Prijava za seminar"

     DОО ZАŠТIТА PLUS BЕОGRАD, B. K.Аlеksаndrа 298А, BEOGRAD -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

     Inоvаciоni cеntаr FАK.ZА BЕZB. G. Vučidа 50, BEOGRAD -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  - (organizacija predavanja zavisi od broja prijavljenih polaznika)

 

     Kako budemo dobijali nove odgovore popunjavacemo listu.

Broj pregleda članaka
1417221
Danas62
Ove sedmice2179
Ovog meseca9085

2023-09-24