image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

     Sta je nasilje na drumu ? Pod nasiljem na drumovima mozemo podrazumevati voznju ili ponasanje vozaca koja ugrozava ljudske zivote i materijalna dobra. A to su :

  • Voznja u alkoholisanom stanju
  • Prekoracenje brzine
  • Neodgovorno ponasanje za volanom
  • Agresivno ponasanje za volanom

     Svakog dana mozemo da procitamo kako je u nekoj saobracajnoj nesreci poginulo ili teze povredjeno jedna ili vise osoba. Rec je o, uglavnom, nesrecama koje su izazvane alkoholom i prevelikom brzino.

     Broj smrtnih slucajeva na nasim putevma je na nivou zemalja koje imaju 7-8 puta vise stanovnika nego mi ste je , moze se reci, nacionalna katastrofa i ukazuje da je bezbednost saobracaja kod nas na jako niskim granama i da nesto treba pod hitno preduzeti.

     Sigurno se pitate kakve veze bezbednost saobracaja ima sa privatnim obezbedjenjem ?

     Iznecu vam podatak o dogadjaju koji je dao novu ulogu jednom dela privatnog obezbedjenja u Francuskoj, pre svega mislim na obezbedjenje barova i diskoteka. Naime 2003. je prvi put francuski sud osudio vlasnika bara na dva meseca zatvora zato sto je u njegovom baru sluzen pijani gost koji je po izlasku iz bara seo za volan i par kilometara dalje izazvao saobracajnu nesrecu sa ljudskim zrtvama.

     Danas je uobicajena praksa da kada postoji saobracajna nesreca sa ljudskim zrtvama koja je izazvana alkoholom na optuzenickoj klupi se nadje i osoba koja je sluzila pijanom vozacu alkohol a nije ga sprecila da sedne za volan. Jedan od poslednjih slucajeva je da je prijatelj pijanog vozaca u cijoj je kuci vazac pio i izazvao saobracajni udes sa 4 smrtna slucaja je osudjen na sest meseci zatvora.

     Da bi se vlasnici barova i diskoteka zastitili od sedanja na optuzenicku klupu, danas traze od privatnog obezbedjenja da sprece alkoholisanog gosta da sedne za volan.

     To se radi na vise nacina :

  • Oduzimanjem kljuceva vozila prilikom ulaska u bar ili diskoteku i kontrola vozaca na izlasku. Jednostavno receno, ako obezbedjenje utvrdi da je vozac alkoholisan zakon mu omogucava da takvom gostu ne da kljuceve od vozila.
  • Jedan od metoda koji se danas najcesce praktkuje da se prilikom ulaska grupe definise vozac i koji te veceri nema pravo na alkohol.

     Upornim kampanjama i skretanjem paznje na problem alkohola i prekoracenja brzine danas je u Francuskoj podignuta svest vozaca I broj nesreca sa smrtnim slucajevima je na istorijski niskim granicama. Ukoliko je to uspelo u nekoj drugoj zemlji zasto ne bi uspelo i kod nas.

     Privatno obezbedjenje kod nas nema tu moc da spreci pijanu osobu da sedne za volan ali moze da deluje preventivno informisuci savetujuci klijente I okolinu o opasnostima alkohola I prekoracenja brzine. Kada vodimo racuna o nekom vodimo racuna da ne napravi gresku koja moze I njega I druge da skupo kosta.

     U ovoj akciji su prilozena dva plakata koja treba da senzibilisu vozace na posledice alkohola I upravljanja vozilom. Inace ove slike su vec bile koriscene u kampanji iz bezbednosti saobracaja.

 

Slobodno ih stampajte u sto je moguce vecem broju I istaknite ih na sto je moguce vise mesta

 

Kad pijes ne vozi kad vozis ne pij 2Kad vozis ne pij kad pijes ne vozi 1

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417224
Danas63
Ove sedmice2180
Ovog meseca9086

2023-09-24