image.privatno-obezbedjenje

Autonomni detektor dima     Povod ovom clanku je odluka EU po kojoj svaki stambeni objekat mora da bude opremljen barem jednim autonomnim detektorom dima. Krajnji rok u Francuskoj, za postavljanje ovakvog detektora je 08 mart 2015. Povod donosenju ovakve odluke je povecanje protivpozarne zastite u stambenim objektima gde je procenat smrtnosti prilikom pozara jako visok.

     Sta su autonomni detektori dima ? Kao sto im ime kaze, rec je o detektorima koji se aktiviraju na pojavu dima. Naziv « autonomni » su dobili jer u sebi, pored detektora dima, sadrze i bateriju za napajanje i alarmnu sirenu. Baterija je po pravilu jacine 9V i omogucava autonomiju u stanju mirovanja do 2 godine, alarmna sirena koja je jacine izmedju 100 i 110db. omogucava sigurno uzbunjivanja u objektu kao sto je stan ili kuca. Rec je o detektorima koje mozemo kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj prodavnici elektro opreme. I za njeno postavljanje nije potrebno imati neko odredjeno znanje. Dovoljno je postupiti po upustvu koji dolazi uz detektor. Ovi detektori ne zahtevaju skoro nikakvo odrzavanja. Samo u slucaju da je postavljen u prostoriji u kojoj ima mnogo prasine, potrebno je s vremena na vreme detektor ocistiti usisivacem. Pozeljno je svakih 6 meseci proveriti ispravnost detektora pritiskom na dugme "Test" ili jos bolje izloziti ga dimu kako bi se aktivirao sam. Inace, sam detektor ima automatsku kontrolu baterije, tako da se pri kraju njenog zivotnog veka , detektor signalizira taj problem redovnim zvucnim signalom slicnom pisku.

Treba znati da postoje i detektori koji su prilagodjeni osobama sa ostecenim ili slabim sluhom, to su detektori koji imaju svetlosni signal i funkciju vibriranja.

     Cena detektora se krece od 10 do 20€. Da bi se izbegla kupovina detektora koji nisu sigurni ili efikasni, prilikom nabavke treba proveriti da li detektor ima oznaku CE I dali je uradjen po Evropskoj normi NF EN 14604.

     Kod nas jos uvek nema slicnih odluka, tako da je ovaj artikal vise kao primer prevencije I potrebe za postavljanje ovakvih detektora u nasim domacinstvima. Ako uzmemo u obzir da je kod nas jos uvek najcesci nacin grejanja na drva, ugalj ili gas, nije lose prostoriju opremiti I detektorom za ugljen monoksid. Rec je o detektorima cija cena se krece oko 40€ I predstavlja prilican budzet. Izbor je na vama.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417266
Danas71
Ove sedmice2188
Ovog meseca9094

2023-09-24