image.privatno-obezbedjenje

     Kada me je uprava obavestila da sam upisan na trodnevnu obuku Upravljanje konfliktom, pomislio sam kako nije lose obnoviti vec steceno znanje a i videti tehniku predavanja jednog novog predavaca. Zainteresovanost je postala jos veca posle razgovora sa kolegama o njihovom iskustvu sa g. Stamene.

     Predavanje je pocelo sa klasicnim upoznavanjem, zatim uvodom o temama koje ce se obradjivati… Klasika. Pomislio sam nista novo i to je bio pogresan zakljucak. Iako je ovo bila moja treca obuka iz upravljanja konfliktom, sat vremena kasnije sam se nasao u situaciji da pazljivo i koncentrisano slusam i upijam svaku rec g. Stamane.

     U svojoj profesionalnoj karijeri sreo sam mnogo instruktora i predavaca iz raznih oblasti i mogu vam reci da je g. Stamane jedan od najboljih. Perfektno je vladao i znanjem i predavanjem. Na kraju prvog dana rekao sam sebi: Ovog predavaca zelim da predstavim na internet sajtu, mislim da bi aktere privatnog obezbedjenja interesovalo kako izgleda profil jednog predavaca i sta misli. Predstavio sam se, prezentirao internet sajt privatno-obezbedjenje.com, ideju kako je nastao I pitao za intervju. Kao pravi profesionalac je pristao i u nastavku mozete da ga procitate

     Gospodine Stamane, molim vas predstavite se : Vas, Vase obrazovanje, Vasu profesionalnu karijeru…

     -Zovem se Régis Stamane, imam 63 godine i poreklom sam sa severa Francuske. Imam pravnu licencu i licencu iz klasicnog pisma. Radio sam 32 godine u Nacionalnoj policiji, od toga 20 godina u operativnom servisu a 12 godina u centru za obuku policajaca. Moja zadnja funkcija u policijskoj karijeri je bila direktor policijske skole CHASSIEU-STE-FOY LES LYON.

     Za koji centar obuke radite danas kao predavac?

     -Od 2014. radim za UR FORMATION ali takodje jos uvek povremeno radim za Ministarstvo unutrasnjih poslova Francuske.

     Koje su teme o kojima predajete?

     -Predajem uglavnom u tri domena : komunikaciji, menadzmentu i upravljanju konfliktima i teskim situacijama.

     Ko su vasi klijenti i koje su njihove potrebe ?

     -Nasi klijenti su i drzavna adminidtracija i privatna preduzeca. Oni su uglavnom zainteresovani za poboljsavanje bezbednosti. Nasilje I agresivnost su postali jedan od glavnih problema savremenog drustva.

     Sta vas je iniciralo da postanete predavac?

     -Postao sam predavac jer sam zeleo da spojim dve stvari: iskustvo sa terena I osecaj za komunikaciju I predavanje.

     Sta mislite, kakva je buducnost u obuci privatnog obezbedjenja u zemljama koje nemaju mnogo iskustva u tom domenu ?

     -Obuka privatnog obezbedjenja prakticno nije postojala u Francuskoj do pocetka 1990. Drzava jednostavno nije mogla da osigura obuku za sve, tako da su obuku preuzeli privatni centri. To ce se najverovatnije desiti i u zemljama koje su jos uvek na pocetku tog procesa.

     Koja je uloga dodatne obuke u odnosu na osnovnu obuku ?

     -Dodatna obuka omogucava kompletiranje osnovne obuke, posebno u adaptaciji spram nekog specificnog zanimanja. Takodje dodatna obuka omogucava sticanje novog znanja, adaptiranog savremenim desavanjima. To novosteceno znanje omogucava da se zaposleni lakse suoci sa problemima koji mozda nisu ni postojali u vremenu kada je vrsena osnovna obuka.

     Da li poznajete situaciju u oblasti privatnog obezbedjenja u zemljama istocne Evrope ?

     -Licno, imao sam jako malo kontakta sa osobama koje se bave dodatnom obukom u Istocnoj Evropi. Ali mnogo sam radio u Bugarskoj, Slovackoj i Ceskoj. I to sa policijskim univerzitetima i skolama.

     Koje iskustvo imate iz tih kontakta?

     -Imam izuzetno lepa secanja na saradnike sa kojima sam radio, Postojala je velika volja da se nauci nesto novo I da se napreduje kod vecine osoba sa kojima sam imao zadovoljstvo da radim. Takodje sam shvatio da smo mi Francuzi bili zaista privilegovani…

     Koji savet biste dali vasim kolegama iz Srbije koji zele da postanu predavaci ?

     -Savet koji bih dao jednom predavacu je:

  • Ostanite skromni I vodite racuna o onima kojima predajete
  • Vodite neprestano racuna o evoluciji realnog stanja na terenu kako se nebiste nasli zastareli spram obuke koja je aktuelna u tom trenutku.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417257
Danas68
Ove sedmice2185
Ovog meseca9091

2023-09-24