image.privatno-obezbedjenje

Krav Maga     Krav Maga (u prevodu bliska borba) je metod samoodbrane koji je nastao u Izraelu i koju je kreirao Imi Lichtenfeld.

     Imi Lichtenfelda je tridesetih godina proslog veka smatran jednim od najboljih rvaca Evrope. U periodu od 1936. do 1940. sa porastom antisemitizma i ucestalih napada na jevre, u Slovackoj je organizovao grupe koje su branile jevrejske cetvrti od napada antisemitskih i fasistickih bandi. Od 1942. je pripadnik Hagana (Hagana je bila jevrejska paravojna organizacija koja je stitila jevrejsko stanovnistvo u tadasnjoj Palestini) i njihov instruktor borenja je postao 1944. Od 1948. do 1964. Imi Lichtenfeld je bio instruktor sef kondicione pripreme i Kapap-a (krav panim el panim – u prevodu borba licem u lice) u Izraelskoj vojsci. Pedesetih godina proslog veka naziv Kapap je polako poceo da se menja sa nazivom Krav Maga. 1964. po napustanju Izraelske armije otvorio je prvu skolu gde je svoje znanje iz bliske borbe prilagodio civilima. Od tog perioda Izraelske odbrambene snage (IDF) kao metod bliske borbe treniraju Krav Magu dok je Kapap ostao kao metod bliskog borenja odredjenih jedinica pre svega antiteroristickih.

     Internacionalizacija Krav Mage je pocela 1980. i danas se Krav Maga trenira u celom Svetu. Krav Magu treniraju u FBI, u Americkih marinacima, u Francuskom GIGN-u i RAID-u, Engleskom SAS-u itd. Kod nas ga treniraju zvanicno a i nezvanicn specijalne jedinice vojske i policije (informacija preuzeta iz emisije RTS-a "Dozvolite")

     Prednost Krav Mage nad ostalim borilackim vestinama sto zbog svog specificnog metoda treniranja i svoje jednostavnosti, tehnike se brzo usvajaju i oni koji treniraju Krav Magu u stanju su da i posle kraceg perioda treniranja usvojene tehnike relativno uspesno primene u realnoj situaciji.

     Treninranjem Krav Mage razvijaja se izdrzljivost, odlucnost, brzina, uce se udarci, blokade, poluge, odbrana od hladnog i vatrenog oruzja, vitalne tacke...

     Da zakljucimo, rec je o vestini koju preporucujemo sluzbenicima privatnog obezbedjenja i ukoliko vase zanimanje trazi da poznajete neki metod samoodbrane i u blizini imate klub gde mozete trenirati, Krav Maga je dobar izbor.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417277
Danas75
Ove sedmice2192
Ovog meseca9098

2023-09-24