image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Hitna pomoc     Nekako u isto vreme, desile su se dve drame u urgentnim centrima koje su sokirale javnost. Nasu javnost je sokirala drama pretnje pistoljem u urgentnom centru Leskovacke bolnice a francusku javnost je sokiralo tesko povredjivanje medicinskog tehnicara u urgentnom centru mesta Saint Denis.
     Mi smo vec pisali o nasilju u zdravstvenim ustanovama u artiklu :Dosije nasilje u zdravstvenim ustanovama
     Danas cemo vam navesti par statistickih podataka iz Francuske i pojedine mere koje su usvojene kako bi se smanjilo nasilje u zdravstvenim ustanovama.
     Statistika u Francuskoj kaze da je u 2014.g. Bilo 18143 slucaja nasilja u zdravstvenim ustanovama ili 1 svakih 30 minuta.
     Najvise slucajeva nasilja je bilo protiv medicinskih sestara i medicinskih tehnicara, 50%
     Na BFM TV u reportazi o nasilju u urgentnim centrima, naveden je podatak, urgentnog centra Bolnice Bichat – Paris, da je verbalno nasilje svakodnevno ali da je fizicko nasilje sa 3 dnevno palo na 1 mesecno. Tom padu fizickog nasilja doprinele su mere koje su donete na osnovu analize i eliminisanja elemenata koji dovode do nasilja a to su :

  • vreme cekanja
  • ostavljanje pacijenata da cekaju po hodnicima
  • nedostatak informisanja pacijenata

     Mere koje su donete :
     Po prijemu na prijavnicu, pacijenti se razvrstavaju po hitnosti slucaja i salju se u posebne cekaonice gde su pod stalnom negom medicinskih sestara i tehnicara. Te cekaonice su zabranjene za one koji su dosli sa pacijentima osim ako je to neophodno. Takodje, medicinskom osoblju su stavljeni na raspolaganje alarm tasteri za slucaj agresivnog ponasanja. Ovakav prijem pacijenata smanjuje tenzije jer pacijenti i pored cekanja imaju odmah osnovnu medicinsku negu.
     Kao sto moze da se vidi nasilje u zdravstvenim ustanovama nije kakrakteristika samo naseg podnevlja, definitivno eliminisanje je nemoguce ali posebnim merama i reorganizacijama servisa situacija moze da se poboljsa. Neprihvatljivo je da je medicinsko osoblje prepusteno samo sebi u slucaju nasilja i da se na preventivnom planu ne cini nista.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417235
Danas64
Ove sedmice2181
Ovog meseca9087

2023-09-24