image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

hapsenje     Dosli ste pred vrata vaseg stana ili kuce, vidite da su provaljena silom, ulazite unitra i nailazite na provalnika... Prilazite vasem automobilu i vidite osobu koja pokusava da pokrene motor vaseg vozila... Idete ulicom i vidite napad jedne osobe na drugu... Ukoliko smatrate da ste u stanju da intervenisete, logicno pitanje koje bi ste trebali sebi da postavite je da li imate pravo da zaustavite takvu osobu i predate je policiji bez opasnosti da i sami budete pravno gonjeni ?

     Prvo da odgovorimo na pitanje da li gradjani imaju pravo da uhapse nekog i predaju je policiji ? Odgovor je DA . Pod kojim uslovima ? E tu dolazi do "malog" problema, nasi zakoni nisu bas najbolje osmisljeni, imate mogucnost da uhapsite ali treba da imate znanje jednog pravnika pa da ukapirate uslove.

     Naime u Zakoniku o krivicnom postupku pise :

Hapšenje pri izvršenju krivičnog dela

Član 292

     Svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.
Uhapšeni će se odmah predati javnom tužiocu ili policiji, a ako to nije moguće, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa koji će postupiti u skladu sa odredbama ovog zakonika (čl. 291. i 293.).

     Uslov : « dela za koje se goni po sluzbenoj duznosti » prave pometnju i komplikuju situaciju jer se postavlja pitanje koja su to dela koja se gone po sluzbenoj duznosti ?

     Ako pitate nekog diplomiranog pravnika koja su to dela koje se gone po sluzbenoj duznosti, proci ce nekoliko dana pre nego sto dobijete odgovor. Naime, toliko bi mu trebalo vremena da konsultuje sve zakone i napravi listu. Verovatno zbog toga ta lista kod nas i ne postoji. Mozda jednog dana...

     Otprilike, moze se reci da su krivicna dela koja se gone po sluzbenoj duznosti ona krivicna dela za koje je zaprecena kazna zatvora preko 3 godine i krivicna dela ugrozavanja zivota i fizickog integriteta lica.

     E tek sad postaje zamrseno i tu se zaustavljamo sto se tice pravnih izraza. Objasnit cemo « narodskim » jezikom.

     Da bi ste uhapsili lopova on treba da je ucinio ili tesku kradju ili razbojnicku kradju. Naime provaljivanje u kuce, stanove i druge objekte spada u teske kradje i samim tim imate pravo da uhapsite lopova, ako vas jos uz to i napadne to postaje razbojnicka kradja i imate i drugi razlog za hapsenje. Medjutim, navedimo primer, vi ste "skoknuli" do komsije i niste zakljucali vrata kuce, po povratku naletite na lopova a on vam kulturno, praznih ruku kaze: "Izvinite,pogresio sam, samo da prodjem". I pazljivo vas zaobidje da izadje iz vase kuce, Vi po krivicnom zakonu nemate pravo da ga zaustavite i predate policiji jer je u pitanju obicna kradja. Ali ako je usao, recimo, kroz otvoren prozor, imate pravo. Naime teska kradja je kad lopov "zaobidje" prepreku koja postoji (provali zakljucana vrata, popne se uz zid, preskoci ogradu, udje kroz prozor itd.)

     Sto se tice lopova koji pokusa da ukrade automobil, teska kradja je ako je automobil bio zakljucan i lopov je obio vozilo sto znaci imate pravo da uhapsite tu osobu. Mada i ako je vozilo bilo otkljucano i lopov se nasao u njemu dolazimo do zakljucka da vrednost « robe » koju je pokusao nezakonito da otudji prelazi 5000 dinara sto se opet goni po sluzbenoj duznosti i imate pravo da zadrzite tu osobu do dolaska policije.

     Ukoliko vas interesuje, za tesku kradju je zaduzen clan 204 a za razbojnicku kradju clan 205 Krivicnog zakonika.

     Sto se tice agresije jedne osobe na drugu da bi ste zadrzali agresora do dolaska policije agresor mora da je naneo barem laku povredu drugoj osobi, ako je jos uz to koristio i neki opasan predmet imate razlog vise . To mozete naci u Krivicnom zakoniku u clanu 122 za laku povredu i clanu 344 za nasilnicko ponasanje

     Naravno prilikom zadrzavanja osobe do dolaska policije u obzir treba imati i nuznu odbranu, prekoracenje nuzne odbrane, nase sudstvo itd.

     Na kraju navescemo vam primer iz Francuske. U Francuskoj je mogucnost hapsenja reseno samo jednim clanom. Clan 73 Francuskog krivicnog zakona kaze : U slucaju nesumljivog kriminalnog dela i nesumljivog prekrsaja koji se kaznjava zatvorom svaka osoba ima pravo da autora tog dela uhapsi i preda javnom tuziocu. Prosto i jednostavno. Ako se uzme u obzir da svaki tip kradje ili nasilnog ponasanja moze biti kaznjeno zatvorom dolazimo do zakljucka: ukoliko bi smo upotrebili francuski zakon na gore navedenim primerima vi bi mogli bez problema da uhapsite te osobe i predate ih policiji. Interesantno je da u Francuskoj clan 73 pored gradjana, u svom poslu kao jedini osnov za zadrzavanje ili hapsenje koriste privatno obezbedjenje i komunalna policija.

     Nas savet :

     Iako nam Zakonik o krivicnom postupku u clanu 292 daje pravo da uhapsimo zateceno lice pri izvrsenju krivicnog dela koje se goni po sluzbenoj duznosti, mi vam savetujemo da i te kako vodite racuna da hapsenje ne preraste u fizicki obracun sa elementima nasilja. Vi ni u kom slucaju ne smete biti pokretac tog fizickog obracuna. Ukoliko ipak dodje do fizickog obracuna vodite racuna da silu koju upotrebite bude srazmerna napadu i neophodno potrebna. Budite spremni da u takvom trenutku odluke donosite trezveno, mirno i da kontrolisete situaciju.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421463
Danas317
Ove sedmice556
Ovog meseca791

2023-10-03