image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

nasilje     Malo istorije o nuznoj odbrani, nuznu odbranu kao pravo na odbranu su proucavali filozofi jos u antickoj Grckoj, a kod nas se prvi put spominje jos u Dusanovom zakoniku. Za mnoge je nepoznanica a u stvari je pravo koje svi mi imamo.

     Da bi pokusali da objasnimo sa pravne strane koja je to odbrana zakonita trebalo bi nam puno vremena i prostora sa puno izraza koje je tesko shvatiti. Pokusat cemo da pojednostavimo kako bi se lako razumelo.

     Za pocetak, nuzna odbrana se spominje u clanu 19 krivicnog zakonika i on glasi :

Nužna odbrana
Čan 19

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.
(3) Učiniocu koji je prekoračio granice nužne odbrane može se kazna ublažiti. Ako je učinilac prekoračio granice nužne odbrane usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može se i osloboditi od kazne.

     Prosto receno, svako ima pravo da odbrani sebe ili nekog drugog od fizickog napada kao i da odbrani svoju ili tudju imovinu od unistavanja ili kradje. Prilicno jasno.

     Pravo na odbranu imate u periodu dok postoji napad, onog trenutka kad napad prestane i vi treba da prestanete sa odbranom, ako vi nastavite to vise nije odbrana nego napad i vi mozete krivicno da odgovarate. Prilicno jasno.

     Sam napad treba da odbijete na nacin i u meri koja je neophodno potrebna da se napad odbije. Ovde imamo elemenat koji je sporan, to jest uslov « neophodno potreban ». Postavlja se pitanje, gde je granica neophodno potrebne odbrane ?

     Gde je granica neophono potrebne odbrane ?

     U svakom slucaju gde dodje do nuzne odbrane sudija je taj koji donosi presudu da li je nuzna odbrana bila zakonita i da li je doslo do prekoracenja ili ne. Prosto receno, sudija odlucuje da li cete biti obelezeni do kraja zivota kao osoba koja je ucinila krivicno delo ili ne. Ukoliko ste sluzbenik obezbedjenja, sudija odlucuje da li cete nastaviti da radite ili cete ostati bez posla. Ovakav nacin predstavljanja izaziva jezu ali to nije nista spram mogucih posledica koje mogu da se izrode iz neuspelog pokusaja nuzne odbrane (smrt ili tesko povredjivanje jedne ili vise osoba)
     Gde je granica zavisi od mnogo faktora pa cak i od subjektivnog misljenja sudije. Tesko ih je sve pobrojati.

     Savet je : prilikom nuzne odbrane nastojte da napadacu nanesete manje stete u odnosu na stetu koju je naneo napadac ili moze da je nanese. Na ovaj nacin ste sigurni da niste prekoracili nuznu odbranu.

     Primer : Ako vas napadac napadne, recimo, « pajserom » i vi mu glavu razbijete, recimo, ciglom tesko da cete se izvuci na nuznu odbranu, to bi moglo da se okarakterise kao nuzna odbrana u slucaju da vas napadac udara « pajserom » bez namere da prestane i vi u jednom momentu uspevate da dohvatate ciglu i zamahujete da bi se odbranili. Medjutim ako ga uz minimalnu stetu golim rukama savladate i pozovete policiju, nuzna odbrana je lako dokaziva.
     Takodje treba da znate da ucestvovanjem u tuci gubite pravo da se opravdate nuznom odbranom.

     Nas savet :

     Izbegavajte konfliktne situacije, ukoliko dodje do konflikta pokusajte da ga resite mirnim putem. Ako i pored svih vasih napora da konflikt resite mirnim putem dodjete u situaciju da morate da branite sebe, nekog vama bliskog ili neku osobu, odbijte napad na nacin da napadacu nanesete sto je moguce manju stetu.Budite spremni da u takvim trenutcima ostanete mirni, trezveni i da kontrolisete situaciju.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421483
Danas326
Ove sedmice565
Ovog meseca800

2023-10-03