image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Loomis     Nedavna pljacka u Nemackoj, kada je Rijad K. koji je radio za kompaniju Prosegur nestao sa blindiranim vozilom i novcem je povod ovom artiklu.
     Ovo nije prvi put da se desilo ovako nesto i zato cemo pokusat da analiziramo nekoliko karakteristicnih slucajeva, predstavimo profil osoba i propuste koji su omogucili ovaj vid pljacke.
     O Rijadu K. u ovom momentu se malo zna, Nemacki mediji su otkrili da je bio hapsen zbog nasilja i kradje. Postavlja se pitanje kako je jedna takva osoba dobila licencu za obavljanje poslova u privatnom obezbedjenju i kako je, uopste, primljena da radi u firmi za transport novca. To je ujedno i glavni propust koji se moze pripisati ovom slucaju. Verovatno je ovom propustu doprinela cinjenica da u Nemackoj postoji manjak sluzbenika obezbedjenja tako da do licenci mogu da dodju i osobe sa sumljivom prosloscu. Medjutim ta cinjenica ne opravdava propust u unutrasnjoj kontroli firme Prosegur koja je omogucila njegovo zaposljavanje.

     Sama pljacka je bila unapred organizovana, na to ukazuje cinjenica da je postojao najmanje jedan saucesnik ciji je identitet nepoznat. Inace, krsenja bezbedonosnih procedura nije bilo. Ekipu obezbedjenja su sacinjavala tri sluzbenika u kojoj je Rijad K. bio vozac. Dva sluzbenika su po proceduri napustila vozilo i u momentu kada je ostao sam Rijad K. je jednostavno nestao sa vozilom i novcem. Rijad K. je uhapsen ali novac i njegov pomagac su nestali.

     Sledeci slucaj koji cemo spomenuti se desio u Srbiji i datira iz 2002. Tada je Milan K. vozac zaposlen u Delta banci nestao sa 5,6 miliona evra. Ta pljacka je ujedno bila jedna od najvecih u to vreme u Evropi. Inace sam Milan K. nije bio poznat policiji i vazio je za dobrog radnika. Pljacka nije bila organizovana vec je odluka da se novac ukrade donesena u nekoliko minuta koliko je Milan K. bio sam u vozilu i cekao kolege da dodju po ostatak novca. Moze se reci da se pljacka desila neplanirano i neocekivano podstaknuta velikim iskusenjem.

    Samih propusta u organizaciji transporta novca je bilo nekoliko :

  • Novac je prevozen u obicnom vozilu a ne u namenskom vozilu za transport novca.
  • Prevozena je ogromna suma novca. U gepeku obicnog vozila bilo je cak 11 miliona eura. Kada se uzme u obzir da je prosecna plata bila nekih 200€ sve je bilo moguce.
  • Obezbedjenje je bilo nedovoljno, sacinjavala ga je samo jedna policijska patrola.
  • Nacin na koji je vozac nestao sa vozilom ukazuje da policija ili nije imala jasno upustvo o nacinu primopredaje novca ili komunikacija izmedju banke i policije nije bila dobra. Naime vozac je jednostavno policiji rekao da ide da naspe gorivo i policija ga je jednostavno pustila da ode !?

     Kada se ima u vidu bezakonje koje je vladalo (to je bilo vreme vladavine Zemunskog klana) moze se cak reci da je Delta banka svesno izlozila riziku ne samo transportovani novac vec i zivote svojih zaposlenih. Moze se takodje reci da u drustvu u kojem su moralne vrednosti bile na najnizem nivou imati 5,6 miliona eura u gepeku vozila je bilo previse veliko iskusenje za mladica od 24 godine.

     Inace najvecu pljacku na ovaj nacin izveo je nas sugradjanin Toni M. u Francuskoj, naime on je nestao sa vozilom i 11,6 miliona eura. Pljacka je bila manje-vise dobro isplanirana i bilo je samo pitanje vremena kada ce je Toni M. izvesti. Da je sve dobro isplanirao ukazuju i cinjenice da je Toni M. pre pljacke ispraznio i svoj racun u banci i da su u stanu ostale samo nevazne stvari.

     Toni M. je bio zaposlen u kompaniji LOOMIS 10 godina i obavljao je funkciju sefa ekipe sto mu je omogucilo da pljacku pripremi do perfekcije. Naime, Toni M. je kao sef ekipe izabrao neiskusne sluzbenike koji su poslusni i koji ne postavlja mnogo pitanja. To mu je i te kako pomoglo prilikom pljacke.Naime, prilikom pljacke svojim kolegama je rekao da imaju da pokupe jos jednu posiljku novca. Neiskusna ekipa ga je poslusala uprkos jasnim upustvima da posle preuzimanja 11,6 Mil. € treba odmah da se vrate u sediste Loomisa.Toni M. je parkirao vozilo ispred zgrade, gde navodno treba da preuzmu novac, ekipa je usla u zgradu i Toni M. je nestao. Interesantno je da kada su Tonijeve kolege videle da vise nema vozila ispred zgrade nisu odmah alarmirali centralu Loomisa jer su mislili da ce se Toni M. vratiti i nisu hteli da imaju problema sa "sefom" !?

     Dva dana kasnije u garazi, koju je Toni M. iznajmio pod laznim imenom, u duplom zidu policija je pronasla 9,1 Mil. €. Toni M. se predao policiji u Monte Karlu posle 11 dana bekstva. 2,5 Mil. € nikada nije nadjeno. Gde je novac moze samo da se nagadja. Naime, dalja istorija je kao u hoolivudskim filmovima, policijski komesar koji je sa svojom ekipom pronasao novac u garazi je nedugo posle zavrsio u zatvoru zbog korupcije, povezanosti sa mafijom i prodajom narkotika. Prema izjavi Tonija M. sav novac je bio u garazi a prema policijskom izvestaju koju je napisao « prljavi » komesar nadjeno je 2,5 Mil. € manje.

     Interesantno je da je posle ove pljacke povecan broj zainteresovanih kandidata za rad u transportu novca uprkos maloj plati. Sta je razlog moze se samo nagadjati. I danas pojedinci koji rade u Francuskom privatnom obezbedjenju setno pricaju o Toniju i kako nije imao srece. Toliko o moralnim normama pojedinaca i potrebi unutrasnje kontrole u firmama privatnog obezbedjenja.

     Propusta koji su omogucili ovu pljacku je bilo vise:

  • Nepostovanje procedure i upustava
  • Nepostovanje pravilnika koji ogranicava maksimalnu kolicinu novca koja se prevozi
  • Propusti u unutrasnjoj kontroli itd.

     Da li je moguce predvideti ovaj vid pljacke ?

     Ovaj vid pljacke je izuzetno redak. U Srbiji se desio samo jednom, Toni M. je bio prvi i za sada poslednji koji je to uradio u Francuskoj, u Nemackoj se desio samo dva puta. Zakljucak: Verovatnoca da ce se desiti je ravna nuli.

     Mogli ste da primetite da su i Rijad K. i Toni M. nasi sugradjani. Rijad K. je vec bio poznat policiji dok je Toni M. volio skupa vozila. Kako ih je mogao sebi da priusti sa malom platom to samo on zna. Posedovao je i Ferari koji je volsebno ukraden u Srbiji i za koji je Toni M. naplatio visoko osiguranje. Takodje kod obadvojice su kolege primetile promenu u ponasanju nekoliko meseci pre pljacke. Nema sumlje da ove cinjenice bodu oci i izazivaju paznju ali ni u Proseguru a ni u Loomisu niko nije reagovao.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417309
Danas83
Ove sedmice2200
Ovog meseca9106

2023-09-24