image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

beba     Sonja Todorović , RTS

     Vest da je majka iz Beograda ostavila šestomesečnu bebu u kolima, koja je kasnije zajedno sa detetom odneo Parking servis, proteklih dana izazvala je oprečne reakcije u javnosti, od osude do opravdanja.

     Osim što je protivzakonito, ostavljanje dece u kolima nikako nije bezbedno, čak ni na "minut", slažu se stručnjaci. Upravo u tom "minutu" stradaju deca mlađa od tri godine. Širom sveta zabeleženi su i slučajevi da zbog toga što su ostavljeni dugo u kolima umiru i tinejdžeri od 14 godina. Zato, nikada ne ostavljajte decu same u automobilima, jer svakakve veoma neželjene situacije su moguće.

     1. Auto može da odnese pauk

     Kao što se nedavno dogodilo Beograđanki Jeleni Manojlović, kada je prema njenim rečima, na pet minuta izašla iz kola u kolima je ostavila svoju bebu. Na ovo se, kako kaže, odlučila jer je napolju bilo hladno. Međutim, kada se vratila, kola nisu bila tu, odnosno vozilo Parking servisa je odnosilo njen auto zajedno sa detetom! Ono što je najstrašnije ni radnici Parking servisa nisu bili svesni prisustva malog deteta koje je spavalo na zadnjem sedištu. Jelena se srela sa kolektivnom osudom, a njen slučaj je prijavljen i Centru za socijalni rad.

     2. Toplotni udar zbog vrućine u kolima

     Deca doživljavaju toplotni udar, koji može da ošteti njihove vitalne i moždane funkcije. Ako je temperatura napolju 26 stepeni za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može dostići 32 stepena, a za 30 minuta i do 45 stepeni. Međutim, po velikim vrućinama temperatura u autu se može popeti i na 50 stepeni za samo par minuta. Ništa ne znači i ako je auto parkiran u hladu kada su napolju visoke temperature. Kod dece temperatura tela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih, jer je kod njih slabija termoregulacija tela. Deca se preznojavaju zakopčana u sedištima i zaključanim autima. U tim situacijama temperatura im može rasti, kao i puls, postaju nemirna, zbunjena, postepeno počinju da osećaju vrtoglavicu, glavobolju, te postaju letargični, pa ubrzo padaju u nesvest.

     3. Zimi može doći do hipotermije

     Nije ni zima ništa manje opasna, naročito ako se dete ostavlja u kolima u kojima je isključen motor, a samim tim i grejanje. Tada temperatura u automobilu može naglo da se smanji, a samim tim i dete je u velikom riziku od nastanka hipotermije, kada telo gubi toplinu brže nego što može da se zagreje. Ovo stanje ozbiljno može ugroziti detetov život.

     4. Gušenje zbog izduvnih gasova

     Ukoliko se tokom zime dete ostavlja u upaljenom automobilu, sa uključenim grejenjem, tada postoji velika verovatnoća da se dete otruje od izduvnih gasova. Takvo trovanje može dovesti do upadanja u komu, pa i smrti. Trovanja dece na ovaj način nisu bila redak slučaj u prošlosti.

     5. Krađa automobila

     Ukoliko ostavite automobil upaljen, zato što vam detet na zadnjem sedištu spava, a vama treba na primer, par minuta da "skoknete" do prodavnice, postoji mogućnost da vam automobil neko ukrade.

     Više puta su zabeleženi incidenti, kada lopovi kasnije shvate da na zadnjem sedištu spava dete, zbog čega i kola i dete u njemu ostavljaju na nekoj zabačenoj lokaciji. Tako roditelji nesvesno ugrožavaju bezbednost deteta.

     6. Sudar

     Kada ostavljamo decu u kolima i na dva minuta, u tim situacijama atomobil najčešće ne parkiramo po propisima. Zbog toga postoji mnogo veći rizik da neko udari u tako parkiran automobil, u kome dete sedi samo.

     Deca predškolskog uzrasta pod stalnim nadzorom roditelja

     Direktorka Prihvatilišta za urgentno zbrinjavanje zlostavljane dece Ivana Milosavljević rekla je za RTS da zakon nalaže da deca predškolskog uzrasta moraju biti pod stalnim nadzorom odrasle osobe, ali da roditelji sami procenjuju da li mogu da ostave dete na pet minuta.

     - Naravno, to pod stalnim nadzorom ljudi različito tumače, da li je to 24 sata ili možemo pet minuta da odemo negde. Roditelji tada sami procenjuju da li su njihova deca bezbedna i da li je tih pet minuta u redu. Ovde imamo slučaj da je beba spavala u kolima (nedavni slučaj kada je pauk Parking servisa u Beogradu odneo automobil sa bebom). Naravno, sigurno je majka procenjivala da li da probudi dete, da li da ga ne probudi, ako je pet minuta i napolju kiša i vetar šta je bezbednije i bolje za dete u tom trenutku - navodi Milosavljevićeva.

     Ona je ukazala da je u Americi donet pravilnik gde su se roditelji bunili da deca mlađa od 12 godina ne mogu da budu sama u kući, do 16 godina ne mogu noću ostati sama, a male bebe treba da su pod stalnim nadzorom.

     - Onda se postavilo pitanje da li roditelji mogu da procenjuju da li su njihova deca sposobna i koliko su spremna da sama budu u porodici neko vreme. To znači da li dete zna da se ponaša u rizičnim situacijama, urgentnim situacijama, kome otvara vrata kada pozvoni, kako se ponaša kada je samo u kući - navodi Milosavljevićeva.

 

     Nas savet

     Cest slucaj je da se deca ostavljaju u automobilima na mestima koja obezbedjuju sluzbenici privatnog obezbedjenja: to su uglavnom parkinzi komercijalnih centara ili parking nekog drugog javnog objekta. Takodje, kada neko primeti dete ili pak neku zivotinju u automobilu, obicno te osobe o tome obaveste prvo privatno obezbedjenje.

     Sta raditi u takvim situacijama: Kada sluzbenik privatnog obezbedjenja dobije informaciju da je u nekom vozilu zatvoreno dete o tome treba odmah obavestiti ili kontrolni centar ako ga ima ili odgovorno lice obezbedjenja. Zatim na licu mesta proveriti u kakvom je stanju zatvoreno dete:

  • Ukoliko je dete pri svesti i ne pokazuje znakove zivotne ugrozenosti treba odmah pokusati ostvariti kontakt sa roditeljem (preko razglasa ukoliko ga ima, ili ako je u pitanju manji objekat kao sto su biroi banke ili slicno, jednostavnim pozivom prisutnim licima) Tokom potrage za roditeljem sluzbenik obezbedjenja treba da je pored deteta i da ga nadzire celo vreme bez napustanja. Ukoliko se kontakt sa roditeljem ne ostvari pozvati policiju i traziti upustvo sta da radite. Ukoliko ne postoji zivotna opasnost po dete, policija ce obicno da posalje patrolu ili ce vam jednostavno dati upustvo da razbijanjem stakla otvorite vozilo itd.
  • Ukoliko je dete bez svesti, pokusati lupanjem u staklo osvestiti dete, ukoliko zakljucite da je zivot deteta ugrozen obavestiti hitno policiju o situaciji. Policija ce vam u takvom slucaju odobriti razbijanje stakla radi oslobadjanja deteta. Po otvaranju vozila hitno proveriti zdravstveno stanje deteta, pozvati hitnu pomoc i o stanju deteta obavestiti dezurnog doktora koji ce vam dati dalja upustva, Istovremeno, kontrolni centar ili odgovorno lice obezbedjenja treba da pokusa da ostvari kontakt sa roditeljem deteta itd.

     Zasto je vazno da obavestite policiju i trazite upustvo ili dozvolu da razbijete staklo na vozilu kako bi oslobodili dete? 

     - Vecina roditelja koji ostavljaju dete u vozilu to smatraju normalnim i vec je bilo slucajeva da vlasnici vozila podnesu prijavu protiv privatnog obezbedjenja zbog razbijanja stakla pod izgovorom da su ostavili dete u vozilu na samo par minuta. Ukoliko ste pozvali policiju i ona vam dala nalog da razbijete staklo postupili ste po nalogu ovlascenog lica i samim tim ste pravno zasticeni.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1442169
Danas173
Ove sedmice1177
Ovog meseca9125

2023-11-29