image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

police-client     Redovno u javnim glasilima mozemo da procitamo zamerke gradjana na ponasanje drzavnih sluzbenika, organa javnog reda i bezbednosti  ali i sluzbenika privatnog obezbedjenja, kontrolora itd. Uglavnom su te zamerke u vezi ophodjenja sa gradjanima i bahatog ponasanja.

     Takodje, svi mi smo se nasli barem jednom u situaciji da smo zatecen nekulturnim i neprimerenim ponasanjem nekog sluzbenika koji radi u kontaktu sa strankama i gradjanima. Nazalost, profesionalizam pojedinih sluzbanika je na jako niskom nivou ili jednostavno ne postoji. Ukoliko se uzme u obzir da njihova radna mesta postoje da bi pomogli i bili u kontaktu sa strankama ili gradjanima, revolt zbog neprimerenog ponasanja je razumljiv.

     Da se podsetimo, 2008 je usvojen Kodeks ponasanja drzavnih sluzbenika. Clan 13 regulise ophodjenje sa strankama i on glasi ovako :

Clan 13

     U ophođenju sa strankama državni službenik je dužan da: postupa profesionalno, ljubazno i pristojno; pokaže zainteresovanost i strpljenje, posebno sa neukom strankom; blagovremeno i tačno daje podatke i informacije, u skladu sa zakonom i drugim propisom; pruža pomoć i daje informacije o nadležnim organima za postupanje po zahtevima, kao i o pravnim sredstvima za zaštitu prava i interesa; rukovodi se načelom jednakosti i ne daje privilegije zavisno od bilo kakvih svojstava i ličnih osobina stranke; s posebnom pažnjom postupa prema osobama s invaliditetom i drugim osobama s posebnim potrebama; poštuje ličnost i dostojanstvo stranke.

     Da li ovaj clan postuju svi drzavni sluzbenici presudite sami. Steta bi bilo da on postoji a da ga se pojedinci ne pridrzavaju.

     Kako na to gleda privatno obezbedjenje !?

      Kodeks profesionalne etike privatnog obezbedjenja nije uzeo u obzir ponasanje sluzbenika u odnosu sa gradjanima, strankama i klijentima. Taj deo je prepusten ili unutrasnjem pravilniku o radu ili ugovorom koji je sklopljen sa klijentom. Da li postoji neka klauzula o ponasanju sa strankama, na zalost, moze da se primeti vec na samom radnom mestu sluzbenika obezbedjenja. Ponekad je primetna razlika u ponasanju sluzbenika koji obezbedjuje neku banku, neki trgovacki lanac, preduzece, magacin itd. Izgleda da pojedine firme koje se bave privatnim obezbedjenjem nisu svesne vaznosti profesionalnog ponasanja svojih zaposlenih.

     Bez obzira o prirodi sticenog objekta, sluzbenik privatnog obezbedjenja, treba svojim profesionalnim i kulturnim ponasanjem da stiti ugled firme za koje radi i klijenta ciji objekat stiti. Clan 13 koji je predstavljen moze da bude dobra polazna osnova i za ophodjenje privatnog obezbedjenja sa strankama ili gradjanima.

     I osnovno pravilo profesionalnog ponasanja je da nema licnog impliciranja u posao. Sluzbenik treba da zna da kontak sa strankama ne vrsi On kao osoba vec On kao sluzbenik privatnog obezbedjenja. Na ovaj nacin ne samo da ce sluzbenik lakse ostvarivati kontakt sa strankama vec ce izbeci i deo stresa koji nastaje konfliktom sa strankama. Biti profesionalan i kulturan vam omogucava da budete bolji sluzbenik obezbedjenja.

Komentari  

# Lični doprinosJovan 17-03-2018 13:54
Na žalost, kako u privatnom obezbeđenju tako i u ostalim privrednim granama i servisnim uslugama, nije nagrađen lični doprinos zaposlenog u poboljšanju rejtinga jedne firme. Bio bahat ili učtiv, svejedno je, primićeš istu platu. Ozbiljni, profesionalni i kulturni radnici ne služe kao primer ostalim zaposlenima. Stoga, malo ko se trudi da ličnim usavršavanjem i radom na sebi doprinese pdizanju profesionalne etike.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1098472
Danas376
Ove sedmice975
Ovog meseca9092

2021-05-18