image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

komunalna-policija-Beograd     Ovih dana smo svedoci jedne nove pojave u konfliktnim situacijama izmedju komunalne policije i gradjana. Rec je o konfliktnoj istuaciji koja je namerno inicirana od strane gradjana i ona se moze razumeti kao verbalni nenasilni protest. Za sada ovaj tip konflikta se desava iskljucivo u Beogradu i ta pojava treba da je signal za alarm gradskoj upravi. Vise je nego ocigledno da postoji ozbiljan problem na relaciji komunalne policije i gradjana.

     Ako pogledamo dva zadnja slucaja koja su se zavrsila brutalnim hapsenjem i nasilnom kontrolom, vidimo da se komunalna policija nije bas najbolje snasla u tim situacijama. U pitanju je hapsenje studenta koji namerno nije zeleo da kupi voznu kart i hapsenje profesora jedne srednje skole koji nije zeleo da pokaze svoju kartu revoltiran nacinom kontrole. Ruzne slike i videa koja su se pojavila su samo jos vise umanjili vec poljuljani ugled komunalne policije. Ako tome dodamo i zalbe dvojice gradjana iz ova dva slucaja da su bili udarani i maltretirani prilikom haosenja i kontrole, negativna slika o komunalnoj policiji je potpuna. Da ne spominjemo da su ta dva slucaja bila medijski propraceni sa mnogo negativnih komentara. U takvoj zategnutoj situaciji, izjava prvog coveka Beogradske komunalne policije g. Nikole Ristica da nije bilo prekoracenja sile i da je komunalna policija postupila u skladu sa ovlascenjima deluje bledo i neuverljivo.

     Znak da se situacija treba uzeti za ozbiljno je i inicijativa uglednog informativnog glasila Blic gde su predlozili 8 nacina da se problem sa komunalnom policijom resi. Mi se pridruzujemo toj inicijativi.

     Analiza predloga:

     Kamere

     Predlog upotrebe mini kamera je dobra. Mi smo o mini kamerama vec pisali u delu koji obradjuje Materijal i oprema. Rec je o opremi koja je pokazala svoju efikasnost prilikom intervencija organa javnog reda. Za pocetak tim kamerama bi se mogli opremiti komunalni policajci koji rade na zadacima koji nose visoki rizik od konflikta.

     Obavezna psiholoska procena

     Treba znati da svaka konfliktna situacija izaziva stres kod ucesnika. Lose tretiran stres ima osobinu da se kumulira i negativno utice na rad. Komunalna policija ima visokostresno zanimanje sto zahteva redovno pracenje od strane psihologa a ne samo periodicno testiranje koje moze da se lazira i da da laznu sliku o psihickom stanju sluzbenika. Jednom recju komunalna policija treba da ima svog, zaposlenog, psihologa koji bi bez prestanka vodio racuna o komunalnim policajcima. U ovom momentu ima 311 i predvidja se zaposljavanje jos 1000 komunalnih policajaca, prema tome zaposljavanje jednog psihologa nebi predstavljao veliko opterecenje za budzet.

     Jedan od efikasnih nacina oslobadjanja od stresa je i brifing na kraju radnog dana. Pored toga, prednost brifinga je da se razmenjuje iskustvo izmedju sluzbenika sto povecava njihovu efikasnost.

     Konkursi

     Raditi u drzavnoj sluzbi je privilegija koja sa sobom nosi mnoge prednosti. Zbog toga zaposljavanje treba vrsiti na osnovu motivisanosti kandidata. Jedan od nacina da se izaberu najmotivisaniji je da kandidat vec na prijemnom konkursu radi test gde ce se od njega ocekivati da poseduje bazno znanje i odredjeni profil potreban za obavljanje posla komunalnog policajca. Korist je visestruka jer na osnovnoj obuci kandidat vec poseduje znacajno znanje i izbegavaju se usijane glave. Takodje bih dodao da prilikom odabira kandidata ne bi trebala da postoji starosna granica koja se najavljuje na buducim konkursima. To navodimo iz vise razloga:

  •  To je diskriminacija starijih osoba
  • Jedna od uloga komunalne policajace je asistencija i pomoc gradjanima sto ne zahteva neku posebnu fizicku snagu i kondiciju.
  • Mnogi konflikti bi bili izbegnuti da je sa gradjaninom razgovarao komunalni policajac u godinama (zivotno iskustvo, laksi kontakt, vece poverenje itd.)

     Doobuka

     Uvek treba imati na umu cinjenicu da se covek uci dok je ziv. Doobuka je idealan nacin da se potvrdi i osvezi vec steceno ili nauci nesto novo. Redovne doobuke koje mogu da traju dan,dva ili tri, mogu da koriguju i poboljsaju rad komunalnih policajca. Recimo, doobuka upravljanje konfliktom i te kako moze da pripremi komunalnog policajca na situacije kao sto su verbalni i fizicki konflikti, provokacije i gradjanska neposlusnost. Uz poraznu napomenu da danas svaki komunalni policajac, provokaciju i gradjansku neposlusnost svrstava u prekrsaj ometanje sluzbenika u radu, sto naravno nije istina.

     Priprema dnevnog zadatka

     Slucaj hapsenja profesora je interesantan i iz razloga jer je vec postojao osnov za konflikt. A to je nepravilna procedura kontrole karata nametnuta od strane samih kontrolora. Naime, kontrolori su praktikovali kontrolu karata tako sto su sprecavali polazak autobusa dok se kontrola ne zavrsi. Ta cudna praksa je za posledicu imala kasnjenje putnika i pitanje je bilo vremena kada ce se neko pobuniti. Rezultat znamo. Zbog cega ovaj primer ? Komunalna policija nije tu da radi za kontrolore vec da brine da je sve po propisima. Jednom recju, vec u startu, komunalna policija nije smela dopustiti takvu kontrolu. Ukoliko se organizuje jedna operacija ona mora da se pripremi tako da je sve po zakonu i predvidjenim propisima, inace postoji rizik od stvaranja konfliktna situacije.

     Fleksibinost.

     O fleksibilnosti upotrebe komunalne policije smo vec pisali i naveli smo to kao prednost. Tesko je shvatiti zbog cega je gradska uprava dopustila da se u kratkom roku desi vise sokantnih hapsenja gradjana samo zbog toga sto nisu imali kartu za prevoz u GSP-u. Zar ne postoji neki drugi prioritet grada gde potreba za komunalnom policijom moze da dodje do izrazaja dok se situacija ne smiri ? Niko ne govori o popustanju pred « svercerima » u GSP-u vec vodjenju racuna o misljenju gradjana i smirivanju situacije.

     Propusti u sluzbi

      I na kraju rec dve o bolnim tackama koje su narusile ugled komunalne policije: krsenje profesionalne etike i propusti u sluzbi. Uvek postoje dve verzije dogadjaja sto je nezamislivo. Da napomenem da izjava komunalnog policajca ima vecu pravnu vrednost od izjave obicnog gradjanina. Znaci, davanje lazne izjave od strane komunalnog policajca je nesto sto se moze smatrati teskom profesionalnom greskom. Zvanicna izjava koja ne odgovara stvarnom stanju znacajno degradira ugled komunalne policije i stvara nepoverenje gradjana. Danas imamo situaciju da su pojedine zvanicne izjave u suprotnosti sa onim sto izjavljuju svedoci i sto se vidi na videu ili fotografiji. Tu praksu treba hitno zaustaviti. Upotrebu nepotrebne sile bi takodje trebalo strogo kaznjavati. Prvo, ona je protivzakonita, drugo, ugrozava fizicki integritet gradjanina i trece, ona se obicno pravda izjavom koja je lazna.

     Iz ovog proizilazi da bi unutrasnja kontrola trebala da bude striktnija i stroza kako bi se izbeglo degradiranje ugleda komunalne policiji koju vrse pojedini nesavesni sluzbenici.

 

     Vas komentar bi dobro dosao zato se ne ustrucavajte da ga postavite.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421717
Danas13
Ove sedmice579
Ovog meseca814

2023-10-04