image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Medicinsko osoblje     M. B. | Vecernje Novosti
     Očekuju se učestale policijske patrole u zdravstvenim ustanovama. Tužilaštva će procesuirati napadače na medicinare po službenoj dužnosti.

     KROZ sedam dana moći ćemo da vidimo učestale policijske patrole u zdravstvenim ustanovama, što nam garantuje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tužilaštva će procesuirati napadače na medicinske radnike po službenoj dužnosti, a ne po privatnim tužbama, kao dosad, jer većina napadnutih radnika nema novca za skupe sudske takse, a ta suđenja su dugo trajala - najavljuje Dragan Bisenić, predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, na sastanku sa kolegama iz milanovačke Opšte bolnice i Doma zdravlja.

     Bisenić ističe da je Sindikat mere za bezbednost "belih mantila" od državnih organa zahtevao još pre nedavne pogibije medicinske sestre Ljubinke Popović u Šapcu, koju je nožem bezrazložno usmrtio pacijent. Šabačka tragedija ubrzava donošenje tih mera.

     Povezano: Dosije nasilje u zdravstvenim ustanovama

     Komentar privatno-obezbedjenje.com: Procesuiranje napadaca po sluzbenoj duznosti je dobar pocetak. Medjutim, treba znati da ta mera nece znatno uticati na smanjenje broja napada. Ukoliko se uzme u obzir da je najveci broj napada u sluzbama Hitne pomoci i psihijatriji nije tesko doci do zakljucka da ce neuracunljivost napadaca dovoditi do laksih kazni ili napadaci zbog zdravstvenog stanja uopste nece biti procesuirani. Sa druge strane, kakav efekat ce imati policijske patrole je nepoznanica. Jedina sluzba gde je povremeno potrebno njihovo prisustvo je Hitna pomoc i to u periodu gde je povecano prisustvo alkoholisanih osoba. Ukoliko se zna da je Hitnoj pomoci u tim periodima potrebno stalno prisustvo sluzbenika privatnog obezbedjenja postavlja se pitanja efikasnosti prolaska policijske patrole. Ove dve mere koje se najavljuju su vise represivnog  nego preventivnog karaktera i smatramo da ne treba ocekivati znacajne rezultate. Nase je misljenje, da problemu nasilja u zdravstvenim ustanovama treba jedan studiozan pristup, treba traziti razloge napada i preventivno delovati da do njih ne dodje.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1442163
Danas169
Ove sedmice1173
Ovog meseca9121

2023-11-29