image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kontrolni centar     Deo ovog artikla je izmenjen 25/10/2016.

     Podak da je do sada obuku zavrsilo 8550 sluzbenika privatnog obezbedjenja i da je izdato samo 2830 licenci ukazije da ce se 01 januara 2017. godine, kada treba da se pocne primenjivati Zakon o privatnom obezbedjenju, desiti... nista.

     Sama cinjenica koja ukazuje na to je prosta racunica : u Srbiji imamo, po zadnjem podatku PKS-a, 64 akreditovana centra. Koliko ih je zaista operativno tesko je reci. Po nekim podacima rec je o 16 akreditovanih centara, koji da od danas pocnu da obucavaju polaznike punim kapacitetom, to jest 50 polaznika po intervalu od 15 dana, koliko traje obuka, do kraja godine mogu, u nekom idealnom svetu koji ne postoji, da obuce maksimum 3200 polaznika. Sto je nemoguca misija. Uz to ako dodamo procenu da u ovoj oblasti radi 35000 lica, dobijamo broj od nekih 25000 licenciranih lica koji su potrebni da bi se osigurao minimalan servis u ovoj oblasti. A realan period za obuku 25000 lica je oko 2 godine Sta sad?!

     Postoje tri mogucnosti :

     Prva mogucnost je da nadlezni ostanu pri odluci da zakon pocne da se primenjuje 01. januara 2017. godine, u tom slucaju Srbija bukvalno ostaje bez privatnog obezbedjenja jer broj licenciranih je daleko od broja potrebnog da se osigura minimalan servis. Dodajmo i to da je samo 11 pravnih subjekata dobilo licencu za rad i slika je potpuna. Ova mogucnost nije realna iz prostog razloga sto bi bila neodgovorna.

     Druga mogucnost je da se rok produzi kao sto je cinjeno do sada. Zakon o privatnom obezbedjenju je usvojen 26/11/2013. godine i do danas nije stupio na snagu sto najvise odgovara kriminalnim krugovima implantiranim u ovom sektoru i onima koji se dobro snalaze u sivoj i crnoj zoni. Produzavanje roka je moguce ali neodgovorno. Kao sto je bilo neodgovorno i svako prethodno odlaganje primene zakona. Jednostavno nadlezni nisu pokazali dovoljno zdrave inicijative koja bi omogucila primenu zakona jos od samog pocetka 2015. godine. Umesto odlaganja primene zakona mnogo bolja solucija bi bila dopune zakona koje omogucavaju brzu primenu zakona.

     Tu ulazimo u trecu mogucnost : Dopune zakona koje bi omogucile primenu zakona vec od 01 juna 2017. godine ili u najgorem slucaju 01 januara 2018. godine.

     Mi predlazemo dopune Zakona o privatnom obezbedjenju koje bi imale rok trajanja 5 godina i to :

     Dopunu Clana 12 koja govori o uslovima za dobijanje licence za fizicka lica:

     Stav 3 glasi: 

     Ima najmanje srednju strucnu spremu

     Dopuna stava 3 bi trebalo da glasi:

     Ima najmanje srednju strucnu spremu ili ima najmanje tri godine radnog iskustva kao profesionalni vojnik Vojske Srbije ili tri godine radnog iskustva kao sluzbenik privatnog obezbedjenja

     Ovaj stav treba dopuniti iz razloga sto jedan deo sluzbenika privatnog obezbedjenja nema zavrsenu srednju skolu ali su bili profesionalni vojnici VS ili imaju visegodisnje iskustvo u privatnom obezbedjenju. Ova izmena bi omogucila da sacuvaju posao i socijalnu sigurnost u narednih pet godina. Rok vazenja dopune od 5 godine odgovara Clanu 16 koji definise vreme trajanja licence od 5 godina i taj period bi sluzbenicima bez srednje strucne spreme omogucio vanredno zavrsavanje srednje skole i savladjivanje odgovarajuce obuke za vrsenje poslova privatnog obezbedjenja koja bi im dala pravo na izdavanje nove licence.

     Dopuna za stavove 7 i 8 koja bi dala mogucnost dobijanja licenci i bez ispunjavanja uslova iz ova dva stava (koji ujedno moze biti i dopuna zadnjeg paragrafa clana 12) i ova dopuna bi trebalo da glasi:

     "ili je u minimum zadnje 3 godine obavljao poslove privatnog obezbedjenja i u tom periodu imao minimum 2800 radnih sati u obavljanju poslova privatnog obezbedjnenja. Da bi se dobilo pravo na primenu ove dopune treba priloziti potvrdu izdate od strane poslodavca sa periodom rada u poslovima privatnog obezbedjenja, broja radnih sati i izjavom da je podnosilac zahteva zavrsio internu obuku organizovanom od strane poslodavca za obavljenje poslova privatnog obezbedjenja."

     Slicna dopuna ju vec imala svoju primenu u nekim zemljama i omogucila je brzu primenu zakona o privatnom obezbedjenju. Naime, ova dopuna u obzir uzima radno iskustvo sluzbenika privatnog obezbedjenja koje moze da u izvesnom obimu zameni zvanicnu obuku. Period vazenja ove dopune od 5 godina odgovara Clanu 16 i omogucava podnosiocu zahteva da zavrsi potrebnu obuku.

     Treba imati u vidu da je pravno lice u obavezi da snosi troskove obuke i polaganja strucnih ispita, da bi se izbegla malverzacija neispunjavanja te obaveze treba uvesti dopunu Clana 14 tako da je poslodavac u obavezi da u roku od maksimum 3 godine zaposlenom, koji je dobio licencu na osnovu radnog staza, omoguci savladjivanje obuke a u slucaju otkaza da zaposlenom dodeli prim u visini prosecne cene obuke i polaganja strucnog ispita. Ova dopuna bi motivisala pravna lica da ubrzaju proces polaganja strucnih ispita svojih zaposlenih.

     Samo ovi predlozi dopune resavaju problem licenci za fizicka lica i omogucavaju skoro trenutnu primenu Zakona o privatnom obezbedjenju. Od nadleznih koji su zaduzeni za uvodjenje ovog zakona u primenu dovoljno je samo malo truda i inicijative. Ne sprovodjenjem zakona u gubitku su i drzava i oni koji pokusavaju da rade u zakonskim okvirima.

     Problem kasnjenja izdavanja licenci za pravna lica je druga prica. Samo 11 izdatih licenci i ni jedna iz samozastitne delatnosti je bas cudno. Kao da pojedina pravna lica ocekuju da se primena zakona ponovo odlozi.

     Da vidimo sta ce se desiti 01. januara 2017. godine.

Komentari  

+1 # Srednja strucna spremaSacha 08-10-2016 05:22
U obezbedjenju imamo i ljude sa 10-20 godina radnog staza, koji su polozili drzavne ispite iz PPZ-a i nosenja oruzja a koji nemaju 3 stepen strucne spreme. Sta sa njima? Zabraniti im da rade i poslati na ulicu? Dopune zakona treba da su takve da omoguce i tim osobama dobijanje prve licence. A za dobijanje druge licence nek imaju dovoljno vremena da vanredno zavrse treci stepen srednje strucne spreme.
# Srednja strucna spremaAleksandar 13-04-2017 13:10
Da tako je bez srednje skole nista bez obzira . Otac mi je radio 33 godina na obezbedjenju prvo posta pa telekom i u zadnjh 11 godina u telusu . Zavrsio obuku polozio strucni ipit pred mup i odbili ga za licencu . Zbog srednj strucne spreme i dobino je otkaz 3,5 godine pred benzijom od 9 marta je nabiro. Tuga umesto da smanjuju nezaposljenos ovim je dizu neznam dali se zna tacan broj ljudi koji su ovim dobil okaze donosenjem ovakvog zakona ?

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421714
Danas12
Ove sedmice578
Ovog meseca813

2023-10-04