image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

statistika utapljenika za proslu godinu     BLIC

     Mladić (27) koji se pre dva dana utopio u Savi na obrenovačkom izletištu Zabran samo je jedan on mnogih izgubljenih života na divljim plažama, čiji se broj se iz godine u godinu uvećava. Prošle godine stradalo je čak 114 utopljenika, a prema iskustvima spasilaca, ovaj broj se povećava iz godine u godinu.

     - Nažalost sve je više dece koja izgube život na takav način. Kupači često posećuju plaže na kojima kupanje nije dozvoljeno a da nisu ni svesni šta se ispod njih nalazi. Podvodni biljni i životinjski svet, ali i različite olupine naseljavaju dna ovih kupališta, koja se ne proveravaju i ne sređuju. Osim toga, ne znaju koliko je brza voda u kojoj se kupaju, kao ni to da li ima virova - objašnjava Nikola Gligorijević iz Asocijacije spasilaca na vodi.

     Kao najčešći uzrok utapanja na divljim kupalištima navodi loše plivanje, što podrazumeva slabo održavanje na vodi, kao i to da se moraju poznavati bar dve tehnike plivanja (prsno i leđno).

     Kako napominje, treba promeniti svest o ponašanju na tim kupalištima jer ljudi neretko ulaze u alkoholisanom stanju, a da su pre toga boravili na suncu, što otežava njihovo normalno funkcionisanje.

     Neke od najposećenijih i omiljenih plaža u Srbiji, čak i pored spasilaca, nose opasnosti. Beogradski alas i heroj koji je spasao i mnoge koji su pokušali da oduzmu sebi život skokom sa Pančevačkog mosta Renato Grbić ukazuje da je Dunav veoma nepredvidiv.

     - Na dnu ima ostataka svega i svačega, reka je mutna, pa se dešavalo da se skakač nabode. Čak i na proverenim kupalištima, poput Lida, ima dosta rupa. Drugi problem su i nagle dubine od oko desetak metara koje začas plivača odvuku dole, a ukoliko niste dobar plivač, tim gore - kaže Renato.

     Najpoznatija divlja kupališta u okolini Beograda su Bela stena, Goveđi brod, Blok 45, Ada Međica, veštačko jezero u Rakovici, Sprudovi i Šljunkara kod Borče i Belarice u Batajnici.

     Kupanje na Oficircu, Bećarcu, Mačkovom sprudu i Ribarcu u Novom Sadu, iako su po mnogima najlepše plaže, može biti prilično opasna opcija.

     Oficirac je zbog jake struje i nepristupačnog terena jedna od najopasnijih plaža, gde se u poslednjih pet godina udavilo nekoliko ljudi.

     - Na Štrandu se meri dubina vode i prema tome se postavljaju bove koje označavaju sigurnu zonu, a toga na drugim plažama nema. Kada vodite svoju porodicu na takva mesta, morate biti svesni da tamo ne postoji nikakvo obezbeđenje - kažu iz Udruženja spasilaca Vojvodine.

     Hitnoj pomoći treba vremena da stigne do divljih plaža

     Prosečno vreme reagovanja Hitne pomoći u gradu je devet minuta, a divlje plaže su nepristupačne, često i za automobile i dolazak ekipe, te može da se čeka i više sat vremena. Nestručno pružanje pomoći često dovodi do još većih tragedija. Kada je vodostaj Dunava ovako nizak, Novosađani pohrle na rečno ostrvo Mačkov sprud do kog se može stići jedino čamcem, a u slučaju davljenja, za ove kupače nema mnogo šanse.

     Vojvodina obiluje plažama, ali na mnogima važi pravilo da kupači ulaze u vodu na sopstvenu odgovornost. Najveće divlje kupalište u Kikindi je Plava banja, a Zrenjaninci se okupljaju i na Peskari, ali i duž Tise, gde plaže nisu obezbeđene. Tako je i na senćanskoj plaži uzvodno od bečejske brane, gde su popularni skokovi sa mosta odneli živote mnogih mladih momaka.

     U okolini Kruševca ima desetak divljih plaža, a najposećenije su na Rasini i na jezeru Ćelije. Dok je Rasina plitka, pa tako i manje opasna, iako nema spasilaca, na jezeru su u poslednjih pet godina zabeležena dva slučaja utapanja.

     Duž drinske obale, u lozničkom kraju, postoji više divljih plaža i ni na jednoj od njih ne postoje niti su poslednjih decenija postojale spasilačke ekipe, a na nekim plažama od Gornje Koviljače do Lešnice postoje jedino improvizovani ugostiteljski objekti.

     Spas od vrućina mnogi Kraljevčani pronađu na takozvanoj gradskoj plaži pored Ibra, ali osim što je građani tako nazivaju, ona nije uređeno kupalište. Ovo kupalište se koristi isključivo na sopstvenu odgovornost, nije uređeno, i zbog toga na ovoj plaži nema spasilaca.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417304
Danas83
Ove sedmice2200
Ovog meseca9106

2023-09-24