image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

navijaci     Politika

     Najnovije istrazivanje o fudbalskom huliganizmu.

     Analiza podataka novosadskog Odseka za praćenje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, pokazala je da je većina prestupnika punoletna, da su srednjeg ili nižeg socio-ekonomskog statusa i najveći broj navijača je nezaposlen, piše današnja Politika.

     Istraživanje "Socio-demografske karakteristike nasilnih navijačkih grupa na fudbalskim utakmicama", u koje je list imao uvid, obuhvata 139 članova 18 navijačkih grupa, starosti od 16 do 40 godina, s područja Novog Sada.

     Reč je o navijačima fudbalskih klubova Vojvodina, Crvena zvezda, Partizan i Novi Sad, koji su, prema oceni novosadske policije, najuticajniji, najrizničniji i najbrojniji.

     Autori istraživanja, Valentina Baić i Zvonimir Ivanović, profesori Kriminalističko-policijske akademije, i Stevan Popović iz novosadske policije, u analizi su koristili podatke PU Novi Sad od 2011. do polovine 2016.

     Članovi nasilnih navijačkih grupa su uglavnom završili srednju školu, najveći broj je nezaposlen, znatno je manje onih koji su zaposleni ili rade povremeno, a značajan procenat izdržavaju roditelji.

     Zanimljivo je, međutim, prenosi list, da u najvećem procentu nije poznato čime se bave, a od broja čije je zanimanje poznato, najviše je radnika, zatim studenata, učenika ili bez zanimanja.

     Takođe, kako se navodi, brojne krivične prijave svedoče o vezi navijača sa kriminalnim grupama, čiji su česti članovi ili vođe.

     Među krivičnim delima huligana od 2011. do polovine 2016. godine, krađe i teške krađe su u 40,4 posto slučajeva, razbojništva 15,7 odsto, nasilničko ponašanje 11, droga 8,1 odsto...

     Fudbalsko nasilje i huliganizam na stadionima samo su deo delinkventnog ponašanja navijača. Protiv huligana je najviše krivičnih prijava podneto zbog razbojništava i krađa, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških telesnih povreda, ubistava i trgovine droge, pokazuju podaci novosadske policije. Tu su i prijave za napad na ovlašćeno službeno lice, ugrožavanje sigurnosti, falsifikovanje i nasilje u porodici. Jedno od bitnih obeležja svih krivičnih dela koje čine takozvani navijači je – nasilje.

     U tom smislu, kada se spomenu huligani, neizbežne su slike policajca Nebojše Trajkovića kojem su takozvani navijači „Crvene zvezde" gurali baklju u usta na tribinama stadiona u poluvremenu meča beogradskog tima s „Hajdukom" iz Kule. Slike francuskog navijača Brisa Tatona koji je došao u Beograd da bodri „Tuluz" u utakmici protiv „Partizana", kojeg su na smrt pretukli navijači beogradskog kluba, obišle su svet pre deset godina.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1442167
Danas173
Ove sedmice1177
Ovog meseca9125

2023-11-29