image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

tonfa policija     Ovaj artikl je nastao podstaknut nasom inicijativom da se omoguci nosenje i upotreba palice sa bocnim rukohvatom zvane tonfa sluzbenicima privatnog obezbedjenja. Za one koji ne poznaju tonfu ili o njoj znaju nesto vrlo malo resili smo da napravimo ovaj artikl gde cemo je predstaviti.

     Istorija policijske palice tonfe je prica o samoinicijativi pojedinaca da se nesto promeni na bolje. Krajem sezdesetih pojedini policajci iz Los Andjelesa koji su trenirali karate i kobudo su po ugledu na japansku tonfu poceli da prepravljaju svoje policijske palice postavljajuci bocni rukohvat i vestine naucenih treniranjem kobuda su prilagodili prepravljenoj policijskoj palici. To je uzelo toliko maha da je komanda policije grada Los Andjeles 1970 za svoje policajce narucila prvi put policijske palice sa bocnim rukohvatom tipa tonfa. Ta prva tonfa je bila od aluminijuma, dugacka 60cm i imala diametar od 3cm sto je ostala karakteristika policijskih tonfi i do danas.

     Kod nas se policijska tonfa pojavila devedesetih i nosi naziv sluzbena palica - tonfa. Njene karakteristike i nacin upotrebe se spominje u Pravilniku o tehnickim obelezjima i nacinu upotrebe sredstava prinude. Ona je dugacka 650mm, diametra 30mm, poprecnim rukohvatom 143mm i tezine 790gr. Takodje njena upotreba je defiisana i u zakonu o policiji.

     U daljem nastavku cemo se jasno distancirati od sluzbene palice – tonfe i koristit cemo izraz palica sa bocnim rukohvatom - tonfa. Razlog je jednostavan, sluzbena palica – tonfa koju koristi nasa policija i zandarmerija ima precizne zahtevane karakteristike i ono sto je razlikuje od klasicne palice sa bocnim rukohvatom je materijal od kojeg je napravljena sto je cini blago savitljivom pod odredjenim opterecenjem. S druge strane klasicna palica sa bocnim rukohvatom - tonfa koja se koristi u svetu nema tu osobinu, to jest nije savitljiva.

     Materijal izrade palice sa bocnim rukohvatom – tonfa

     Kao sto smo naveli, prva tonfa je bila izradjena od aluminijuma i interesantno je da se taj prvi model proizvodi i dan danas ali vise kao suvenir podsecanja na nastanak prve policijske palice tonfe. Danas se palice sa bocnim rukohvatom prave uglavnom od tvrde plastike polikarbonata. Uglavnom je presvucena tankim slojem gume kako bi se izbeglo klizanje palice prilikom izvodjenja poluga.

     Da li je palica sa bocnim rukohvatom – tonfa oruzje ?

     Palica sa bocnim rukohvatom – tonfa je retkost na nasem trzistu ali moze da se nadje. Ona se prodaje pod imenom palica. Koriste se recimo nazivi gumena palica tonfa, takticka palica tonfa ili jednostavno palica tonfa. A po Zakonu o oruzju i municiji palica je oruzje kategorije D.

     Clan 5 istog zakona kaze da oruzje kategorije D mozete nabavljati i drzati bez isprava i prijave nadleznom organu.

     Da li imate pravo da nosite palicu sa bocnim rukohvatom – tonfu ?

     Odgovor je kratak i jasan, NE

     Da li imate pravo da prenosite (transportujete) palicu sa bocnim rukohvatom – tonfu ?

     Odgovor je DA. Ali ona mora biti u necemu sto onemogucava njenu trenutnu upotrebu.

     Da li privatno obezbedjenje ima pravo da nosi i koristi palicu sa bocnim rukohvatom - tonfu ?

     Ne, odatle nasa inicijativa da se palica sa bocnim rukohvatom - tonfa dozvoli privatnom obezbedjenju. Obrazlozenje je jednostavno, Zakon o privatnom obezbedjenju dozvoljava jedino vatreno oruzje i to pod odredjenim uslovom (U zakonu se koristi izraz "vatreno oruzje" jer je zakon o privatnom obezbedjenju donesen pre usvajanja novog zakona o oruzju i municiji). Takodje, zakon o privatnom obezbedjenju zabranjuje nosenje i koriscenje licnog oruzja sluzbenika obezbedjenja. Tu spadaju gasni sprejevi i elektrosokeri koji su inace, po zakonu o oruzju i municiji dozvoljeni za nosenje. 

     Da li komunalna policija sme da nosi i koristi kao sredstvo prinude sluzbenu palicu - tonfu ?

     U zakonu o komunalnoj policiji se spominje samo pojam sluzbena palica koja ima tehnička obeležja utvrđena podzakonskim propisima policije o sredstvima prinude, odnosno o posebnoj opremi za obavljanje policijskih poslova. Kako protumaciti ovo ?  Da li je sluzbena palica - tonfa koja se spominje u tom pravilniku sluzbena palica ? U istom pravilniku u nacinu upotrebe pojedinih sredstava prinude spominje se iskljucivo pojam sluzbena palica. Dolazimo do zakljucka da se po tom pravilniku sluzbena palica - tonfa smatra sluzbenom palicom. Znaci odgovor je DA.

     Da dodamo da opremu komunalne policije, propisuje skupština grada, po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministra nadležnog za lokalnu samoupravu. Jednom recju ukoliko skupstina grada odluci da svoju komunalnu policiju opremi sluzbenim palicama - tonfama i dobije saglasnost ministra nadleznog za lokalnu samoupravu, komunalna policija tog grada moze da nosi i koristi sluzbene palice - tonfe.

     Da li postoji obuka rukovanja palicom sa bocnim rukohvatom  - tonfom ?

     Pored obuke u policiji i zandarmeriji, u ovom momentu postoje i obuke u privatnom sektoru. Kod nas ima nekoliko desetina instruktora, bolje receno majstora borilackih vestina, koji poducavaju polaznike u vestini rukovanja tonfom ali je malo onih koji poducava tonfu po standardima koji bi se mogli nazvati obukom. Kada govorimo o standardima obuke mislimo na to da na kraju obuke mozemo reci da je polaznik u potpunosti savladao palicu tonfu kao sredstvo prinude u osnovnim situacijama koje moze susresti u svom poslu i to na jedan siguran i bezbedan nacin. Na kraju podatak da na pristima jedne ruke mozemo izracunati broj instruktora koji vrse obuku rukovanja palicom tonfom po standardima policija u EU.

     Ukoliko imate pitanja u vezi ove teme slobodno nam se obratite.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421457
Danas316
Ove sedmice555
Ovog meseca790

2023-10-03