image.privatno-obezbedjenje

Stariji-vodnik-Ristic     Vecernje Novosti - N. SUBOTIĆ

     Podvig starijeg vodnika Ivana Ristića u Pančevu, koji je, krećući na zadatak, spasao život T. G. (49). Nenaoružan zaustavio napadača u trenutku kad je pokušao da žrtvi preseče vrat.

     IVAN Ristić, stariji vodnik u Prvoj brigadi Vojske Srbije, zadatak na koji je 5. oktobra krenuo kamionom iz kasarne "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu će dugo pamtiti. Ne zbog rutinskog zadatka, već zbog toga što je spasao život T. G. (49), koju je nasilnik, naoružan nožem, pokušao da ubije.

     A sve se, priča ovaj skromni, tihi komandir odeljenja u 11. pešadijskom bataljonu brigade, čija je baza pančevačka kasarna baš prekoputa stare Buvlje pijace, dogodilo kao u filmu.

     - Dan u kasarni krenuo je uobičajeno, pa sam malo posle osam časova, sa vozačem, desetarom Jovanom Đokićem, seo u kamion i krenuli smo, nenaoružani, na zadatak - objašnjava Ristić. - Kada smo čekali na izlazak iz kasarne, na rampi, video sam kako nasilnik upravo ispred pijace tuče ženu nekim štapom koji se brzo polomio od siline udaraca. Onda se udaljio i pomislio sam da će se na tome završiti.

     Pokazalo se, objašnjava Ristić, da je nasilnik u stvari otišao do automobila po nož. U trenutku dok je Ristić završavao formalnosti za izlazak iz kasarne, primetio je da je nasilnik počeo da ubada nesrećnu ženu.

     - Čim se kamion pomakao nekoliko metara od ulaza u kasarnu, naredio sam vozaču da neprekidno trubi, i kada sam iskočio iz kamiona, trkom sam krenuo prema nasilniku koji je uspeo da nesrećnu, prebijenu ženu ubode nožem više puta - priča Ristić, još uvek preneražen činjenicom da se oko ove jezive scene formirao krug od nekoliko stotina posmatrača u civilu, koji nisu reagovali. - Pokazalo se da sam stigao do njega baš kad je oštricu primakao njenom vratu. Bacio sam se na njega svom težinom i oborio ga na zemlju. Rukom sam mu pritiskao vrat jer je pokušao da me ugrize, a drugom rukom sam pritiskao njegovu desnu ruku, u kojoj je držao nož. Brzo je stigao i zastavnik Goran Vasić, komandir straže, a i moj vozač Đokić, pa su mi pomogli da ga savladamo.

     Vrlo brzo, kako kaže Ristić, stiglo je i vojno sanitetsko vozilo, u koje su smestili već gotovo polumrtvu ženu. Stigla je i patrola policije, da privede nasilnika...

     NESREĆNA žrtva nasilnika, kako objašnjava major Milan Burmudžija, zadužen za odnose s javnošću u 1. brigadi Vojske Srbije, koji se raspitao o njenoj sudbini, zbrinuta je, prvo u Opštoj bolnici u Pančevu, a zatim i na Odeljenju grudne hirurgije u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu. Stanje joj je stabilno. Od policije nisu stigle dalje informacije o nasilniku.

     SKROMNI junak naše priče, inače, rodom je iz sela Donje Konjuvce kod Leskovca. Ima 39 godina, a u Vojsci Srbije je još od 1998. godine.

     Prvo je službovao u graničnim jedinicama u Šidu, gde mu i sada žive supruga Vesna i ćerke Jovana od 13 godina, i mala Mila, stara samo devet meseci. Viđa ih vikendom.

     Kako priča, u trenutku kada je trčao prema nasilniku sa nožem, nije ni pomislio na to da bi njegova supruga mogla da ostane bez muža, a devojčice bez oca... Toga je tek kasnije postao svestan.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421446
Danas312
Ove sedmice551
Ovog meseca786

2023-10-03